Celstraf na expres niet betalen btw/loonheffingen

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 05 februari 2014
Ondernemers of bestuurders die expres omzet- en/of loonheffingen niet afdragen hangen een flinke boete (maximaal € 78.000) boven het hoofd of, erger nog, een celstraf. Deze aangescherpte sancties zijn per 1 januari 2014 ingegaan.

Het kabinet vindt fraude ontoelaatbaar. Fraude vindt plaats door bijvoorbeeld belastingen en premies sociale verzekeringen te ontduiken. Sinds 2014 zijn er nieuwe maatregelen en wetten om de fraude in Nederland (nog) beter aan te pakken. Het gaat om de betaling van omzetbelasting of loonheffingen, waarvoor al aangifte omzetbelasting of loonheffingen is gedaan. Het boeteregime voor verzuim (3% van het niet (tijdig) betaalde bedrag) bij het indienen van aangiften is per 1 januari 2014 niet veranderd.

 

Celstraf

De gevangenisstraf is maximaal vier jaar. Daarnaast loopt de ondernemer ook nog het risico dat de rechter hem enkele jaren het ondernemerschap verbiedt.

 

Aangifte

Vóór 1 januari 2014 was het niet of niet tijdig doen van een btw- of loonheffingenaangifte zelf ook al strafbaar gesteld, maar het recht op strafvervolging verviel in deze gevallen wanneer alsnog een juiste en volledige aangifte werd gedaan. Deze bepaling voor de aangifte blijft overigens onverkort van kracht. Een onjuiste aangifte kan derhalve nog steeds worden hersteld door een juiste en volledige aangifte. De te late betaling kan echter niet meer worden hersteld.

 

Let op

Een btw-nihil-aangifte doen omdat u nog niet over de juiste gegevens beschikt, kan u in verband met de nieuwe wetgeving zwaar komen te staan. Dien liever een aangifte van een (niet te laag) geschat bedrag in en verzoek de ontvanger (niet de inspecteur) tijdig om uitstel van betaling van dit bedrag. Dit geeft natuurlijk geen garantie dat er nooit een straf wordt opgelegd. De schatting dient altijd op basis van de juiste bedrijfsgegevens plaats te vinden.