Duurzaam economisch herstel, zonder luchtbellen

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 18 september 2013
Nederland zit op het welvaartsniveau van 2007, maar is nog steeds een rijk en welvarend land. De financiële crisis heeft niettemin forse kwetsbaarheden blootgelegd; in Europa, in de financiële sector en in de Nederlandse economie. We zetten nu een stap naar duurzaam economisch herstel, zonder luchtbellen.

Dat is de boodschap van de Miljoenennota 2014, die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Onlosmakelijk verbonden aan economische groei is het werken aan solide overheidsfinanciën en een eerlijke inkomensverdeling. 'Wereldwijd komt er een eind aan de crisis, ook in Nederland. Maar laten we voorzichtig optimistisch zijn', sprak de minister.

 

Reactie ondernemingsorganisaties

Het bedrijfsleven wordt relatief ontzien in de begrotingsplannen van het kabinet voor 2014, maar de pijn van de recessie wordt nog hevig geleden, reageren VNO-NCW, MKB Nederland en LTO-Nederland gezamenlijk. Zij voorzien dat 2014 voor de kleinere ondernemers weer een zwaar jaar gaat worden door de oplopende werkloosheid en de onder druk staande koopkrachtontwikkeling. Zij betreuren het dat de toegezegde lastenverlichting voor bedrijven niet door gaat. Ook vinden zij dat de accijnspijn schadelijk blijft voor de (grens)economie. Dat het kabinet tegenover de hogere WW-premies in 2014 dit jaar een eenmalige compensatie biedt, stemt de ondernemingsorganisaties tevreden. Dat geldt ook voor een aantal impulsen in de bouwsector en woningmarkt (vrijstelling schenkingen, energiebesparingsmaatregelen voor bestaande huizen en meer investeringsruimte voor woningcorporaties). Minpunt is dat de eenmalige crisisbelasting weer dreigt te worden opgelegd. 'Dat is slecht voor ons ondernemings- en vestigingsklimaat. De koers van lastenverzwaringen en nivellering moet worden verlaten om economische groei weer kansen te bieden’, stellen de drie organisaties.

 

Zelfstandigenaftrek

Het kabinet wil voorgenomen bezuinigingen per 2015 op de zelfstandigenaftrek voor kleine ondernemers verzachten, maar daar zijn VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland faliekant op tegen. Zij begrijpen niet dat de politiek zo lichtzinnig omspringt met ondernemerschap.

 

Overigens begrijpen zij wel dat het kabinet de financiële positie van Nederland moet beschermen. 'Aan hogere rente heeft niemand wat, bedrijf, burger noch overheid' schrijven zij in hun gezamenlijke verklaring.

 

Belangrijke onderdelen uit begroting voor ondernemers

Belangrijke onderdelen uit de begroting 2014 van het ministerie van Economische Zaken zijn:

  • Meer steun voor ondernemers bij het verkrijgen van krediet voor gezonde groeiplannen.
  • Meer investeringen van pensioenfondsen en verzekeraars in de Nederlandse economie.
  • Het aantrekkelijk maken van investeringen in natuurontwikkelingsprojecten.
  • € 600 miljoen om de werkgelegenheid te bevorderen, zoals afgesproken in het Sociaal Akkoord. Werknemers en werkgevers maken hiervoor sectorplannen die gericht zijn op meer banen en stageplaatsen voor jongeren, behoud van vakkrachten en betere begeleiding van werk naar werk.
  • Ondernemers kunnen ook in 2014 investeringen versneld afschrijven.

 

Alles over Miljoenennota en Belastingplan 2014

Wilt u in één ochtend bijgepraat worden over de belangrijkste zaken naar aanleiding van Prinsjesdag en de Miljoenennota? Naast het Belastingplan 2014 zijn er ook nieuwe voorstellen gedaan die voor u als van belang zijn zoals aanpassing werkkostenregeling, pensioenen, langer doorwerken en continuering crisisheffing. Meer informatie