Een flexibel amortisatieschema

Bij een flexibel amortisatieschema is het doel om een schuld te delgen of een lening af te lossen met een aan te passen aflossingspatroon.

Inloggen

Lid van de Kennisbank Financieel?

 

Log hier in om verder te lezen.

Afbreken

Gebruikersgegevens

 

Geef hier uw gebruikersnaam en wachtwoord:

Werkbladen in deze Excelsheet

Werkblad Flexibel amortisatieschema_resultaat_2

Bekijk screenshot van dit werkblad

Werkblad Flexibel amortisatieschema_resultaat_1

Bekijk screenshot van dit werkblad

Gebruiksinstructie

Introductie

Globaal zijn er twee soorten financiële schema's te onderscheiden: cashflow- en amortisatieschema's.

Bij cashflowschema's is sprake van een continue in- en uitstroom aan cashflows, zonder dat sprake is van een duidelijk gemarkeerd eindpunt.

Dit is bij amortisatieschema's, waarbij het doel is om een schuld te delgen of een lening af te lossen, wel het geval: een amortisatieschema kent (doorgaans) een eindsaldo van 0.

Amortisatieschema's en financiële functies

Onder Berekening jaarlijkse annuïteit bestudeerden we hoe een eenvoudig amortisatieschema voor een annuïtaire aflossing in elkaar steekt en hoe de bijbehorende betalingen kunnen worden berekend met behulp van de functie BET. Daarnaast zijn in Excel specifieke functies beschikbaar om de intrest- en de aflossingscomponent te berekenen voor annuïtaire leningen. Op jaarbasis zijn dit de functies IBET en PBET, op cumulatieve basis de functies CUM.RENTE en CUM.HOOFDSOM. Deze functies bekeken we onder Berekening annuïteit op meerjarige basis.

Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!