Fiscus gaat proefprocessen crisisheffing voeren

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 02 augustus 2013
Werkgevers die bezwaar hebben aangetekend tegen de 16% crisisheffing die zij in de loonaangifte van maart van dit jaar moesten afdragen over de lonen van hun werknemers die in 2012 meer dan € 150.00 verdienden, ontvangen vóór 15 augustus a.s. een brief van de belastingdienst.

In de brief vraagt de fiscus toestemming het bezwaar aan te mogen houden. Vervolgens gaat de belastingdienst voor een bepaalde categorie bezwaren met betrekking tot de crisisheffing een aantal proefprocedures voeren.

 

In mei dit jaar kondigde de belastingdienst aan van plan te zijn alle bezwaren tegen de pseudo-eindheffing hoog loon (de crisisheffing) aan te houden totdat de hoogste rechter over de rechtmatigheid ervan heeft geoordeeld. Inmiddels heeft de fiscus hierover overlegd met de koepelorganisaties van administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs en andere fiscaal dienstverleners. De belastingdienst bericht nu, dat zij pas de bezwaren van de werkgevers die toestemming hebben gegeven het bezwaar aan te houden, afhandelt als de Hoge Raad definitief uitspraak heeft gedaan.

 

Wat te doen?

U geeft de fiscus toestemming uw bezwaar aan te houden door de vaststellingsovereenkomst die bij de brief zit, binnen drie weken getekend terug te sturen. In deze overeenkomst staat ook welke voorwaarden er precies gelden voor het aanhouden van uw bezwaar. In feite wordt voor dit soort bezwaarschriften slechts een aantal vooraf geformuleerde rechtsgronden aan het oordeel van de rechter voorgelegd.

 

Let op

Als u de belastingdienst geen toestemming geeft uw bezwaar aan te houden tot het oordeel van de Hoge Raad er is, dan handelt de belastingdienst uw bezwaar direct af. Geeft u toestemming, dan zult u later geen nieuwe argumenten/bezwaren aan uw eerder ingediend bezwaar kunnen toevoegen. Evenmin zal dan uw persoonlijke situatie beoordeeld worden.

 

Nota bene

De pseudo-eindheffing hoog loon is mogelijk in strijd met het Europees recht. Werkgevers konden daarom binnen zes weken na de datum waarop zij de volgens de loonaangifte verschuldigde crisisheffing moesten betalen , bezwaar aantekenen.

 

Tip

Meer over dit onderwerp: