Geen afroommethode bij meerdere werknemers in bv

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 03 april 2014
Als in een bv naast de directeur-grootaandeelhouder (dga) ook andere werknemers in de bv werken, mag de inspecteur de afroommethode niet toepassen voor de berekening van het gebruikelijke loon van een dga.

In een zaak bij Gerechtshof Amsterdam lukte het de belastingdienst niet om de rechter ervan te overtuigen dat hij bij de berekening niet was uitgegaan van de afroommethode.

 

Eerder had de Hoge Raad in deze zaak beslist dat de afroommethode niet mag worden toegepast als naast de dga nog enige werknemers in dienst van de vennootschap werkzaam zijn. In die situatie kan namelijk niet worden aangenomen dat de opbrengsten van die vennootschap (nagenoeg) geheel voortvloeien uit de arbeid die de directeur in zijn hoedanigheid van werknemer verrichte. De Hoge Raad had de zaak verwezen naar Gerechtshof Amsterdam. De verwijzingsrechter oordeelde nu dat de inspecteur niet aan zijn bewijslast had voldaan. De inspecteur nam - wederom - de opbrengsten van de bv als uitgangspunt voor zijn berekening van het gebruikelijk loon. Dit was in strijd met het verwijzingsarrest. De inspecteur probeerde het ook nog met de ‘winstreductiemethode’, maar die vertoonde zoveel gelijkenissen met de afroommethode, dat het hof niet tot een ander oordeel kwam. De verhoging van het gebruikelijke loon was daardoor onvoldoende aannemelijk gemaakt.

 

Afroommethode

Naast de wettelijke regels over het gebruikelijk loon is in de rechtspraak de afroommethode ontwikkeld. De afroommethode houdt in dat de fiscus de opbrengsten van de bv eerst afroomt met de kosten en lasten van de bv inclusief afschrijvingen maar exclusief een eventueel aan de dga toegekend loon. Wat overblijft, vormt dan de basis voor het fictieve loon. Als de inspecteur de afroommethode toepast, moet hij vervolgens de winst na afroming van kosten nog eens vermenigvuldigen met 70% om op het fictieve fiscale loon te komen. Het fiscale loon mag immers 30% afwijken van het loon dat gebruikelijk is in het economische verkeer.

 

Nota bene

In bepaalde gevallen mag de fiscus het gebruikelijk loon voor een directeur-grootaandeelhouder (dga) berekenen volgens de afroommethode. De Hoge Raad heeft twee uitspraken gedaan waarin het gebruik van de afroommethode werd afgewezen. Deze methode is namelijk niet geschikt als het gaat om dga’s van praktijkvennootschappen of van bv’s, waarin ook andere werknemers dan de dga werken. 

 

Financiële opleidingen via WEKA Financieel

Op de Kennisbank WEKA Financieel, onder de knop Academy, vindt u financiële opleidingen voor met name controllers, administrateurs en anderen die belast zijn met financiële taken bij organisaties. Oriënteer u hier en vraag een brochure aan.