Kamer buigt zich over wetsvoorstel btw-behandeling vouchers

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 18 juli 2017
De staatssecretaris van Financiën heeft het wetsvoorstel btw-behandeling vouchers naar de Tweede Kamer gestuurd. Met het voorstel wordt de Europese voucherrichtlijn geïmplementeerd in de Wet op de omzetbelasting 1968.

In het wetsvoorstel staan nieuwe regels met betrekking op de definitie en de soorten van vouchers, het al dan niet heffen van btw bij transacties met vouchers en de maatstaf van heffing bij belaste transacties met een voucher. Het wetsvoorstel moet op 1 januari 2019 in werking treden.

 

Handvat voor btw-plichtigen

De nieuwe regels bieden een handvat voor de btw-plichtigen die te maken hebben met de (door)verkoop of uitgifte van vouchers. De nieuwe geharmoniseerde regels zullen het gebruik van vouchers in het intracommunautaire handelsverkeer voor het bedrijfsleven verduidelijken en vergemakkelijken, en niet langer leiden tot concurrentieverstoringen op dit vlak. Het betreft hier een beperkte groep ondernemingen. Afhankelijk van de aard van de voucher, die mede op basis van de voorgestelde wetgeving moet worden bepaald, kan dit leiden tot een andere behandeling voor de btw dan momenteel het geval is. De communicatie hierover loopt mee in de reguliere activiteiten over de jaaraanpassingen.


Kennisbank WEKA Financieel

    Snel grip op de cijfers, met

    ruim 600 financiële Excel-sheets

    voor berekeningen en analyses

90 dagen proberen

Nieuwsbrief voor financials

Nieuwsbrief voor financials

WEKA Financieel verzorgt elke twee weken een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief bevat belangrijke actualiteiten en tips voor financials  en wijst op nieuwe en interessante content uit de Kennisbank WEKA Financieel.

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief: