Minder bijstandsaanvragen kleine ondernemers

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 12 oktober 2016
Volgens de IMK-index is het aantal bijstandsaanvragen (Bbz-regeling) door zelfstandige ondernemers met 21% afgenomen in het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden daalde het aantal aanvragen met 34%.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) introduceerde in 2011 de IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert. In de praktijk blijkt de IMK-Index een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een half jaar later.

 

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland. Op 155.nl is een zelftest opgenomen, waarmee ondernemers kunnen vaststellen of zij tot de doelgroep van deze regeling behoren.

 

Tariefdruk en overcapaciteit

Volgens de IMK-algemeen directeur profiteren vooral de detailhandel en de bouw sterk van de economische opleving. In de horeca is die verbetering minder sterk en in sectoren met veel zzp'ers, zoals de zorg en ict, groeit het aantal bijstandsaanvragen. Het duidt naar de mening van het IMK op structurele tariefdruk in die sectoren door overcapaciteit.

 

De IMK-Index werd voor 2008 op 100 gesteld. In het derde kwartaal van 2014 stond de index op 111; in dezelfde periode van 2015 op 95 en in 2016 daalde de IMK-Index naar 63.

 

Bbz-regeling

Zelfstandigen kunnen in  (tijdelijke)  financiĆ«le problemen komen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. In bepaalde gevallen kunnen zij dan een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente voert deze regeling uit en kan de ondernemer ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld via een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.