Netto Contante Waarde en Interne Rentabiliteit

Netto Contante Waarde (NCW)
De beslissing om in een project te investeren kan op basis van verschillende criteria en rekenformules worden genomen. De meeste daarvan zijn gebaseerd op de discontering van toekomstige geldstromen die uit een project voortvloeien. Een disconteringsmethode die vaak bij investeringsbeslissingen wordt gebruikt, is de Netto Contante Waarde-methode (ook wel aangeduid als NCW, 'Net Present Value' of NPV). Uitgangspunt van de NCW-methode is dat de toekomstige kasstromen worden verdisconteerd naar een waarde op t0, zijnde het moment van de initiële uitgave van het project. Dit houdt in dat de waarde van de toekomstige kasstromen wordt uitgedrukt in de eurowaarde op het investeringsmoment t0.

 

Interne Rentabiliteit (IR)
Deze methode is een soort 'omgekeerde' van de NCW-methode. De methode van de Interne Rentabiliteit berekent niet de contante waarde van de kasstromen maar wil de rentabiliteit (de rekenrente) van het investeringsproject bepalen, waarbij de som van de contante waarde van de kasstromen gelijk wordt gesteld aan nul.

Afbeelding

 

Download de bundel (.Zip) en beschik direct over: 

6 Excel-sheets voor het berekenen van:

1 inhoudelijk artikel (PDF) over:

 • De functies NHW en IR
 • De functies NHW2 en IR.SCHEMA
 • De functie GIR
 • Berekening NCW en IR bij verschillende kasstroompatronen in de tijd
 • Achtergrondinformatie NCW en IR
 •  

  De kosten voor deze bundel bedragen € 39,- (eenmalig). U ontvangt uw bestelling direct na goedkeuring van uw gegevens. Binnen enkele dagen ontvangt u een factuur voor bovenstaand bedrag.

  Let op: het hier ingevulde e-mailadres wordt geregistreerd als uw gebruikersnaam. Vul daarom uw persoonlijk zakelijk e-mailadres in (geen algemeen of privéadres). Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
   
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht
  Invoer verplicht

  Kennisbank WEKA Financieel

   Snel grip op de cijfers, met

   ruim 600 financiële Excel-sheets

   voor berekeningen en analyses

  90 dagen proberen

  Nieuwsbrief voor financials

  Nieuwsbrief voor financials

  WEKA Financieel verzorgt elke twee weken een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief bevat belangrijke actualiteiten en tips voor financials  en wijst op nieuwe en interessante content uit de Kennisbank WEKA Financieel.

   

  Meld u aan voor de nieuwsbrief: