Oplopende rekening-courantschuld als verkapte uitdeling beschouwd

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 26 maart 2015
Bij het aanhouden van een rekening-courantschuld met de bv moet de dga de zakelijkheid in de gaten houden. Als de schuld zo oploopt dat het ongeloofwaardig is dat de schuld zal kunnen worden afgelost, dan beschouwt de inspecteur dit als een verkapte uitdeling. Hof Arnhem-Leeuwarden gaf in de casus hieronder de inspecteur hierin gelijk.

Casus

Een dga liet sinds 2007 zijn schuld aan de rekening-courant met zijn bv aanzienlijk oplopen. Daarnaast leende de dga in 2004 van zijn bv de financiering van een woning in Frankrijk en in 2010 leende hij € 1.500.000 bij een bank ter financiering van een woning in Nederland. Als zekerheid verstrekte hij de bank een hypotheekrecht op zijn Franse woning. Dit in strijd met de leningsvoorwaarden met de bv.

 

De inspecteur stelt dat de toename van de rekening-courantschuld in de jaren 2009 en 2010 een verkapte uitdeling is. Ditzelfde stelt hij ten aanzien van de lening bij de bank. De dga gaat in bezwaar en beroep, maar hof Arnhem-Leeuwarden volgt het standpunt van de inspecteur. Het hof acht het aannemelijk dat de opgelopen rekening-courantschuld niet meer kan of zal worden afgelost. Het hof wijst hierbij onder meer op het ontbreken van een aflossingsschema, zekerheden, het negatieve vermogen van de dga en het ontbreken van invorderingsmaatregelen door de bv. Ook met betrekking tot de lening bij de bank is het hof het met de inspecteur eens dat de dga hiermee de verhaalsmogelijkheden van de bv (bewust) heeft verminderd. Een willekeurige derde schuldeiser had dit niet aanvaard.

 

Financiële opleidingen via WEKA Financieel

Op de Kennisbank WEKA Financieel, onder de knop Academy, vindt u financiële opleidingen voor met name controllers