Pensioenfederatie keurt pensioenplannen Klijnsma af

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 17 september 2013
De Pensioenfederatie heeft een nieuw plan ingediend voor de invoering van een nieuw pensioenstelsel. Het plan is een reactie op de plannen van staatssecretaris Klijnsma, die zij recentelijk de Pensioenfederatie heeft gepresenteerd. De organisatie dringt met haar plan op het kabinet aan af te zien van de invoering van twee verschillende systemen.

Systeem 1

Het ene systeem is een nominaal systeem. Dit systeem tracht met een conservatief beleid een zo’n hoog mogelijke zekerheid te bieden over de mogelijke uitkering. Er wordt in dit systeem langer gewacht met een verlaging van de uitkeringen bij financiële tegenslag, maar een eventuele afstempeling valt dan wel hoger uit.

 

Systeem 2

Systeem 2 is een reëel systeem. Bij de reële variant wordt gefocust op een hoger rendement, met de daarbij horende risico's. Een verlaging wordt eerder doorgevoerd en kan daardoor relatief beperkt blijven.

 

Argumenten

De koepelorganisatie van pensioenfondsen is van mening dat beide systemen niet wenselijk zijn. In de pensioenplannen van Klijnsma zijn de regels voor de pensioenfondsen met betrekking tot bijvoorbeeld de indexering van pensioenen strenger. Een van de twee systemen staat toe dat de fondsen meer risico mogen nemen, waar dan minder garanties voor de pensioengerechtigde tegenover staan. Volgens de Pensioenfederatie bieden de plannen van de staatssecretaris geen soelaas voor de problemen die het huidige pensioenstelsel veroorzaken.

De plannen van de Pensioenfederatie moeten weliswaar nog dieper worden uitgewerkt, maar zouden mogelijk wel de problemen uit de wereld kunnen helpen.

 

De Pensioenfederatie, die de voorkeur heeft voor één pensioensysteem, hoopt voor 1 oktober a.s. van de regering te horen hoe het nieuwe pensioenstelsel eruit gaat zien. Overigens wordt al langer in Den Haag gesproken over zo’n ‘tussenvorm’.

 

Nota bene

De nieuwe pensioenregels moeten vanaf 2015 gaan gelden en een bezuiniging van bijna 3 miljard euro opleveren voor het kabinet via een beperking van de fiscale bijdrage aan de pensioenopbouw.

 

Tip

Meer over dit onderwerp:

Pensioen