Wiebes dunt Belastingplan 2017 uit

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 23 mei 2016
Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft een plan gepresenteerd om de fiscale wetgeving beter te spreiden. Doel van zijn plan is de grote druk op de parlementaire behandeling van het Belastingplan te verminderen.

Het Belastingplan wordt jaarlijks op Prinsjesdag gepresenteerd en dient vóór het eind van het kalenderjaar door de Tweede en Eerste Kamer akkoord te zijn bevonden.

 

Twee wetsvoorstellen

Het plan van Wiebes behelst twee voorstellen die moeten zorgen voor betere spreiding.

  • Indienen separate wetgeving

Dit betreft veelal wetgeving die niet met ingang van het eerstvolgende kalenderjaar in werking hoeft te treden en daardoor geen onderdeel hoeft uit te maken van het pakket Belastingplan. Zo’n wetsvoorstel kan vooraf worden gegaan door een beleidsbrief aan de Kamer. Daarin worden de hoofdlijnen van het wetsvoorstel kenbaar. Er kan dan in een vroeg stadium van het proces kennis worden genomen van de inhoud van voorgenomen maatregelen en kunnen al vragen worden gesteld en suggesties worden gedaan. Wiebes streeft ernaar een dergelijk wetsvoorstel in de eerste helft van het kalenderjaar in het parlement te kunnen behandelen. Een voorbeeld van dit proces is het wetsvoorstel Wet uitwerking Autobrief II dat vooraf is gegaan door de Autobrief II. Ook met betrekking tot het dossier pensioen in eigen beheer heeft Wiebes eerst een beleidsbrief aan de Kamer gestuurd, voordat het daadwerkelijke wetsvoorstel wordt ingediend. 

  • Beperking pakket Belastingplan

Wiebes ziet geen kans het Belastingplan eerder dan op Prinsjesdag in te dienen. Dat komt doordat de besluitvorming over de koopkracht – die in de tweede helft van augustus plaatsvindt – hierin moet worden verwerkt. Ook moet de Raad van State zich er eerst nog over buigen.

 

De staatssecretaris kan er wel voor zorgen dat in het Belastingplan 2017 alleen de maatregelen staan die:

  • voortvloeien uit de koopkrachtbesluiten;
  • per se per 1 januari 2017 van kracht moeten worden of bekend moeten zijn;
  • leiden tot een eenvoudiger belastingstelsel.

 

Fiscale verzamelwet vervalt

Al in 2010 werd gewerkt aan een betere spreiding door middel van de invoering van de Fiscale verzamelwet. Die wet kon echter ook na de zomer worden behandeld. Dat is de reden dat de Fiscale verzamelwet wordt geschrapt.