WKR gunstig voor berekening gebruikelijk loon

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 02 maart 2015
Onder de werkkostenregeling (WKR) moeten alle vergoedingen en verstrekkingen tot het loon worden gerekend. Hierdoor kan de dga voor het bepalen van zijn gebruikelijk loon ook rekening houden met de onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, waardoor zijn belastbare loon lager wordt.

De regels rond het gebruikelijk loon zijn op 1 januari 2015 gewijzigd. Tot 2015 werd het loon van een dga uit de bv getoetst aan een gebruikelijk loon van iemand met een soortgelijke dienstbetrekking en met een minimum van € 44.000. Het loon van de dga mocht maximaal 30% afwijken van het gebruikelijk loon.

 

Op 1 januari 2015 is de marge van 30% verlaagd naar 25%. En wordt de vergelijking met een vergelijkbare dienstbetrekking dus ruimer. Daardoor zou in een aantal gevallen het gebruikelijk loon verhoogd moeten worden. Maar als gevolg van de verplichte invoering van de WKR zou het belaste gebruikelijk loon wel eens omlaag kunnen.

 

Vrije vergoedingen en verstrekkingen

Onder de werkkostenregeling behoren ook de vrije vergoedingen en verstrekkingen tot het gebruikelijk loon. Dat heeft de belastingdienst onlangs bevestigd. Tot die vrije vergoedingen en verstrekkingen behoren niet alleen reiskosten en studiekosten, maar ook de vergoedingen voor een mobiele telefoon en internet en de 30% vergoeding die buitenlandse experts en deskundigen onder voorwaarden belastingvrij kunnen ontvangen. Tot 2014 behoorden alleen belaste vergoedingen tot het gebruikelijk loon.

 

Door de wijzigingen per 1 januari 2015 bestaat er misschien een mogelijkheid (binnen de 25% marge) het loon in 2015 juist te verlagen.

 

Financiële opleidingen via WEKA Financieel

Op de Kennisbank WEKA Financieel, onder de knop Academy, vindt u financiële opleidingen voor met name controllers, administrateurs en anderen die belast zijn met financiële taken bij organisaties. Oriënteer u hier en vraag een brochure aan.