Dga leent onder voorwaarden belastingvrij van bv

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 09 maart 2011
Zit uw bv goed in de slappe was? Vraagt u zich af of het is toegestaan geld van uw bv te lenen en op een spaarrekening te zetten, zodat u een belastingvrij voordeel kunt pakken? U kunt het gerust doen, zolang u zich niet bewust wilt verrijken en de bv geen voordeel misloopt, blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Als de bv met opzet een voordeel laat schieten en dat voordeel aan de directeur-grootaandeelhouder (dga) toespeelt, is er sprake van uitdeling van winst. De fiscus straft dan zowel de bv als de dga af met een belastingheffing.

 

Is er sprake van een zakelijke transactie tussen de bv en de dga waarbij de bv geen voordeel misloopt en de dga wel een voordeel geniet, dan wordt dat voordeel niet bij de dga belast. Hof Den Haag vond van niet, maar de Hoge Raad merkte het voordeel van de dga aan als resultaat uit overige werkzaamheden.

 

De zaak

Een pelsfokker was dga van een bv. De bv beschikte over veel liquide middelen, veel meer dan ze nodig had voor de bedrijfsvoering. In 2003 leende de pelsfokker ruim € 800.000 euro van zijn bv in rekening-courant, tegen een rente van 2,5%. Dat was de hoogst denkbare rentevergoeding die de bv bij de bank zou kunnen krijgen op maanddeposito’s of op een zakelijke rendementsrekening. De pelsfokker parkeerde het van de bv geleende geld op een aantal internetspaarrekeningen, en ontving daarop een rentevergoeding van gemiddeld 3,6%. Het rentevoordeel van 1,1% dat hij daarmee behaalde, was volgens de pelsfokker belastingvrij. Hij rekende de internetspaarrekening én de schuld aan zijn bv tot zijn vermogen in box 3; bezitting en schuld vielen tegen elkaar weg en daardoor kwam de belastingheffing uit op nihil.

 

Tip

Meer over dit onderwerp leest u in Rekening-courant overeenkomst directeur-grootaandeelhouder binnen de Module Financiële Tools.