Nederland moet fiscale concurrentiepositie opkrikken

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 22 november 2010
Nederland moet trekken aan fiscale concurrentiepositie. Dat is haalbaar wanneer het aantal belastingen verminderd wordt en de uren die ondernemers kwijt zijn met het naleven van de fiscale regels omlaag gaan. Vorig jaar was de Nederlandse ondernemer daar 134 uur aan kwijt.

PricewaterhouseCoopers (PwC) en de Wereldbank hebben ook dit jaar de belastingdruk en fiscale systemen van 183 landen met elkaar vergeleken. Zowel Europees als wereldwijd valt er volgens de onderzoekers van Paying Taxes 2011 nog veel te winnen. Volgens PwC is het mogelijk dat Nederland in de Europese top-5 komt te staan. Tijdens de presentatie van het onderzoek zei Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, dat er meer werk moet worden gemaakt aan het ophogen van het ambitieniveau rondom de belastingpositie die Nederland wereldwijd en in Europa inneemt.

 

Vereenvoudiging belastingstelsel

Door de belastingdruk van 183 landen met elkaar te vergelijken, worden wetgevers geconfronteerd met de sterke en zwakke kanten van hun belastingstelsel. Met de uitkomsten van dit onderzoek wil PwC een bijdrage leveren aan de discussie over de verdere vereenvoudiging van het Nederlandse belastingstelsel. PwC vindt dat Nederland ernaar moet streven om een top-5 positie te bekleden in Europa.

 

Op dit moment neemt Nederland in Europa:

  • de tiende plaats in als het gaat om het aantal belastingen (we hebben er 19);
  • de negende plaats als het gaat om het aantal uren dat wordt besteed aan de naleving van fiscale regels; en
  • de veertiende plaats als het gaat om de Total Tax Rate.

 

Gecombineerd staat Nederland hiermee net als vorig jaar op een Europese zevende plaats, maar op individuele onderdelen valt dus nog veel winst te boeken.

 

134 uur fiscale administratie

Hoewel een Nederlandse onderneming in 2009 gemiddeld 134 uur druk was met de naleving van fiscale regels, lag dat aantal toch lager dan in 2008. Toen was de onderneming er 164 uur aan kwijt.

 

Ondernemers in veel West- en Noord-Europese landen spenderen er minder tijd aan, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Zweden. In Noorwegen is dezelfde onderneming bijvoorbeeld 87 uur kwijt aan fiscale regels. Bovendien bleef in Nederland het aantal belastingbetalingen ongewijzigd en nam de totale belastingdruk licht toe. Nederlandse bedrijven zijn gemiddeld vier werkdagen bezig met de administratieve afhandeling van vennootschapsbelasting, acht werkdagen met loonbelasting en sociale premies en bijna vijf werkdagen met btw.

 

"Hoewel het aantal uren dat in ons land vorig jaar nodig was om de fiscale regels op te volgen, met bijna 20% omlaag ging, moeten we niet vergeten dat we ons nog steeds in de Europese middenmoot bevinden. De overheid heeft adequaat gereageerd op de financiële crisis, bijvoorbeeld door kwartaalaangifte voor de btw mogelijk te maken en flexibel om te gaan met de verticale verliesverrekening. Maar los daarvan was 2010 een jaar waarin op belastinggebied onvoldoende gebeurde", aldus Boonstra. Hij wees er wel op dat Nederland met een demissionair kabinet vanaf februari met de daaropvolgende controversieelverklaring van een aantal fiscale plannen is geconfronteerd.

 

Boonstra zei blij te zijn met de ambitieuze start die staatssecretaris Weekers maakt. Hij hoopt dat Nederland zich dankzij Weekers vereenvoudigingsagenda bij de Europese kopgroep gaat voegen.

 

Tips

U kunt Paying Tax 2011 op de site van PwC downloaden.

 

Meer over concurrentiepositie vindt u hier op WEKA Financieel.

Lees hier op WEKA Financieel meer over fiscale administratie.

 

Zie ook het nieuwsbericht Irriteert u zich ook zo aan belastingregels? op WEKA Financieel.