Ontmasker fraudeurs met deze tips

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 25 oktober 2010
Om geen slachtoffer te worden van advertentie- en acquisitiefraude, is er een meldpunt opgericht. Krijgt u bijvoorbeeld met spookfacturen te maken die momenteel in grote mate circuleren, dan kunt u deze criminele praktijken melden. Bovendien voorziet de site in tips om fraudeurs te kunnen ontmaskeren.

Steeds meer ondernemingen krijgen te maken met acquisitiefraude. Acquisitiefraude heeft vele verschijningsvormen en heeft een grote vlucht genomen met de komst van nieuwe media. Er circuleren veel dubieuze bedrijven op virtuele kantooradressen. Ook is er momenteel veel telecomfraude.

 

Hoe ervaren ook, veel ondernemers trappen er nog steeds in. De fraude is een dermate hardnekkig en agressief verschijnsel dat er een speciaal steunpunt voor is opgericht: het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF). Het steunpunt heeft een eigen site, met daarop tips en adviezen hoe fraudeurs te herkennen, welke methoden zij bezigen en hoe hiermee om te gaan. Dat varieert van het controleren of een dienst wel bestaat, tot het opnemen van telefoongesprekken en de raad om nooit telefonische toezeggingen te doen.

 

Acquisitiefraudeurs zijn moeilijk aan te pakken. Vaak opereren fraudeurs op de rand van de legaliteit en dat maakt het moeilijk voor het Openbaar Ministerie om een zaak rond te krijgen.

 

Tips

Stel een regel op dat elke factuur die op uw crediteurenadministratie binnenkomt, wordt voorzien van een handtekening van een controller of de directie, alvorens de factuur wordt betaald. Vooral bedrijven in het mkb zijn slachtoffer van deze vorm van fraude.

 

Meer over dit onderwerp leest u:

  • hier binnen de Kennisbank WEKA Financieel;
  • hier binnen de Module Belonen en Arbeidsvoorwaarden;
  • hier binnen de Module Btw;
  • hier op WEKA Financieel.

 

Nog meer praktische tips om fraudeurs te ontmaskeren, kunt u hier vinden.