Wanbetalingsfactor: een belangrijke prestatie-indicator

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 11 mei 2010
De zogenoemde wanbetalingsfactor is een krachtige prestatie-indicator bij de bepaling van de total cost of ownership van een debiteurenportefeuille. De financiële consequenties van alle vormen van wanbetaling worden tot uitdrukking gebracht via de wanbetalingsfactor. Dat schrijft Tijdschrift Controlling.

Om deze prestatie-indicator te berekenen, moet de creditmanager een adequaat gedefinieerde ‘aging list’ opstellen. In deze lijst moeten alle bedragen worden opgenomen die in de debiteurenportefeuille zitten. Deze portefeuille wordt vervolgens onderverdeeld naar brackets (tijdklassen waarbinnen openstaande facturen op basis van ouderdom worden ingedeeld). De wanbetalingsfactor houdt rekening met alle positieve en negatieve cashflows uit handelsvorderingen in de tijd.

 

Onbekende factor

Het model verdisconteert ook deze cashflows tegen de voor de organisatie relevante rentevoet, waardoor de bedragen vergelijkbaar worden. Toch wordt de factor in de praktijk maar zelden berekend. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de onbekendheid ermee.

 

Nota bene

Overigens blijft de wanbetalingsfactor een meetvariabele en geen instrument om wanbetalers mee aan te sturen.

 

Tip

Meer over dit onderwerp vindt u hier op WEKA Financieel. Handige Excelsheets over dit onderwerp vindt u hier binnen de Kennisbank WEKA Financieel.


Personeelsmanagement

Personeelsmanagement

Heeft u ook een verantwoordelijkheid in personeelsmanagement? Kijk dan ook op HR Praktijk voor zekerheid over wetten en regels!