Fiscale agenda kabinet: visie en trends

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 26 april 2011
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft namens het kabinet de Fiscale agenda naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze bevat een toekomstvisie op een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendiger belastingstelsel, met als doel de Nederlandse economie sterker te maken.

Het kabinet wil niet langer dat het belastingstelsel soelaas aan alles biedt en wil daarom het stelsel voor een deel uitkleden. Het kabinet wil dat het belastingstelsel burgers en bedrijven maximale ruimte moet bieden om zichzelf te ontplooien en minder aan de hand moet worden genomen.

 

Visie

De visie op het nieuwe fiscale stelsel steunt op drie uitgangspunten: eenvoud, soliditeit en fraudebestendigheid. Die visie wordt uitgewerkt in vijf verschillende onderdelen.

  1. Verschuiving van directe naar indirecte belastingen. Het kabinet wil in discussie met de Kamer over de mogelijkheid de belastingmix te verbeteren door een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op consumptie.
  2. Vennootschapsbelasting. Het kabinet denkt aan de volgende maatregelen:
    • Beperking van de excessieve renteaftrek door overnameholdings.
    • Introductie van objectvrijstelling voor vaste inrichtingen.
  3. IB-ondernemers. Het kabinet is van mening dat het samenstel van de fiscale ondernemersfaciliteiten bij IB-ondernemers leidt tot administratieve rompslomp en onduidelijkheid over het nettorendement van die faciliteiten.
  4. Loonsomheffing. Het huidige systeem van loon- en premieheffing is complex. Het kabinet bepleit een vereenvoudiging daarvan door middel van een loonsomheffing.
  5. Verkeer tussen belastingdienst en belastingplichtigen. De communicatie tussen enerzijds burgers en bedrijven en anderzijds de belastingdienst verloopt nog grotendeels via papier. Het kabinet wil dat in de toekomst zoveel mogelijk digitaal wordt gecommuniceerd. Het kabinet wil daartoe persoonlijke domeinen introduceren, een ‘eigen’ mijnbelastingdienst.nl.

 

Kritiek politieke partijen

PVV, CDA en PvdA maken zich zorgen over de koopkrachtgevolgen voor de lage en middeninkomens. Weekers zegt dat te begrijpen (hij wil beginnen met het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 8% om het uiteindelijk te kunnen afschaffen zodat er één btw-tarief van 19% overblijft). Hij wil niet dat er in de grensstreek geen supermarkt overblijft als Nederland de btw op de boodschappenkar verhoogt en dat in Duitsland en België niet gebeurt. Blijft het lage tarief voor levensmiddelen overeind, dan ziet de staatssecretaris dat niet zitten voor eten in de horeca.

 

PVV heeft kritiek op de winstbelasting voor bedrijven. Weekers zegt in een reactie dat het niet de bedoeling is dat zo hogere btw-opbrengsten worden doorgesluisd naar het bedrijfsleven. Hij wil juist de vennootschapsbelasting verlagen door de grondslag voor die belasting te verbreden en wil daarmee een dam opwerpen tegen buitenlandse investeerders die Nederlandse bedrijven overnemen en ze op kosten van de belastingbetaler leegplukken en met de verliezen laten zitten.

 

Tips

De volledige inhoud van de Fiscale nota vindt u hier.

 

Meer over dit onderwerp leest u in: