Ondernemers willen ‘doodvonnis’ uit Faillissementwet

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 16 november 2012
De Nederlandse faillissementswetgeving moet nodig op de schop, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Bedrijven zouden makkelijker een doorstart moeten kunnen maken. Volgens de ondernemersorganisaties komt surseance van betaling vaak neer op een ‘doodvonnis'.

'Faillissementen zijn niet altijd te vermijden en kunnen het kaf van het koren scheiden, maar een onnodig faillissement leidt tot kapitaalvernietiging' , vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Buitenland

In het Nederlandse systeem kan één onwillige schuldeiser een herstructureringsplan van een bedrijf in problemen dwarsbomen. In het buitenland kan de rechter zo'n schuldeiser dwingen akkoord te gaan als driekwart van de overige schuldeisers instemt met het plan.

 

Zo'n systeem zou ook in Nederland kunnen worden ingevoerd, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Als een meerderheid van de schuldeisers voor een akkoord is, en de rechter heeft getoetst of de schuldeisers daarmee beter af zijn dan met een faillissement, moet een dwangakkoord mogelijk zijn.

 

Huidige Faillissementswet

Een schuldenaar die ten minste twee schuldeisers (boedelschuldeisers, preferente schuldeisers, concurrente schuldeisers en achtergestelde schuldeisers) en is opgehouden te betalen, kan in staat van faillissement worden verklaard op grond van de Faillissementswet 1893.

 

Tip

Meer over dit onderwerp: