Ondernemers (gematigd) blij met plannen Faillissementswet

Door: Lianne Bouman | redactie: WEKA Financieel | 30 november 2012
In een brief aan de Tweede Kamer maakt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn plannen bekend voor de Faillissementswet. Hij wil faillissementsfraude harder aanpakken, de doorstart van noodlijdende bedrijven en de faillissementsprocedure vereenvoudigen. De ondernemersorganisaties zijn blij dat de verouderde wetgeving onder het vergrootglas wordt gelegd.

Met de op 27 november j.l. bekend geworden voorgestelde maatregelen wil de minister het ondernemersklimaat in Nederland gezond houden en het reorganiserend vermogen van bedrijven versterken. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn hierover weliswaar verheugd, maar vinden dat de maatregelen nadere uitwerking, aanpassing en afweging verdienen. Zij missen enkele belangrijke andere aspecten in de voorstellen, zoals het bodemrecht van de belastingdienst.

 

Bodemrecht

De ondernemers missen bij de genoemde maatregelen onder meer het bodemrecht van de belastingdienst, omdat de positie van de fiscus en uitvoeringsinstanties ten opzichte van de concurrente schuldeisers ongewenst zal worden versterkt. Zij hadden graag aanbevelingen gezien over de voorkeurspositie van de belastingdienst en uitvoeringsinstanties. De Commissie Kortmann stelde eerder voor deze gelijk te stellen met de uitkeringsregel (2:1) van de wettelijke schuldsanering. Preferente crediteuren, zoals de fiscus, hebben dan meer rechten in vergelijking met andere schuldeisers. Maar VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ervoor dat alle crediteuren evenveel rechten hebben. Anders zullen middelen aan de economie worden onttrokken die beter voor ondernemerschap en werkgelegenheid behouden hadden kunnen blijven.

 

Bestuursverbod

Voor de aanpak van faillissementsfraude richt de minister de pijlen op het civielrechtelijk bestuursverbod. Dit verbod is al jaren in behandeling bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onder bepaalde voorwaarden zijn VNO-NCW en MKB-Nederland voorstander van dit verbod. Zo mag het niet mogelijk zijn dat iedereen een beroep kan doen op dit verbod. En er moet sprake zijn van grove fraudeopzet of seriële fraude. Tegelijk moeten politie en justitie ook inzetten op een betere aanpak van fraude, aldus de ondernemingsorganisaties.

 

Oude koek

VNO-NCW en MKB-Nederland, die evenals vele andere partijen de laatste tijd veel kritiek hadden op de Faillissementswet, die uit 1893 stamt, zijn tevreden dat Opstelten nu met voorstellen komt. De voorgestelde maatregelen voor herziening van de wet klinken echter ambitieus, maar zijn volgens de ondernemers ongenuanceerd. Het zijn grotendeels bekende voorstellen uit 2007 van de Commissie Kortmann. Nadere uitwerking van de plannen is nu nodig, aldus de ondernemingsorganisaties. Op verzoek van minister Opstelten gaan zij samen met hem en een groot aantal andere belanghebbenden in overleg.

 

Tip

Kamerbrief aanpak faillissementsfraude.

 

Meer over dit onderwerp: